Technologie pomáhají a náš kolega byl u toho

V červenci, kdy se vlivem léta a dovolených mnoho aktivit zbrzdí, vyrazil náš kolega Jan Fencl na jeden den za dětmi a dospělými s nervosvalovým onemocněním na letní pobyt Československé rehabilitační společnosti Dr. Vojty v Chlumu u Třeboně.

Říkáme tomu Den pro neziskovku a Vodafone takto podporuje dobrovolnictví u svých zaměstnanců, když jim dává možnost vzít si placené volno nad rámec dovolené a strávit ho smysluplnou aktivitou, která má přínos pro společnost. Každý zaměstnanec může využít až dva dny ročně, a to buď sám nebo se svými kolegy z oddělení.

Proč si Honza vybral zrovna pomoc dětem s postižením? A jak se toto dobrovolnictví prolíná s jeho prací pro Nadaci Vodafone?

Zeptali jsme se:

Jan Fencl a během Dne pro neziskovkuHonzo, co bylo tvojí náplní během Dne pro neziskovku?

Chtěl jsem představit možnosti využívání rehabilitace ve virtuální realitě (VR) nejen dětem a dospělým s postižením, ale také jejich rodičům a terapeutům. Současně jsem rodičům ukázal i další projekty, které Nadace Vodafone podporuje a které jsou ideální a přínosné právě pro tuto cílovou skupinu. Jsou jimi třeba aplikace Záchranka, VozejkMap a Sportuj s hendikepem.

Komu konkrétně jsi pomáhal a kam jsi na Den pro neziskovku vyrazil?

Vydal jsem se na letní pobyt rodičů a dětí Československé rehabilitační společnosti Dr. Vojty v Chlumu u Třeboně. Tato metoda rehabilitace je zaměřená především na děti a dospělé s dětskou mozkovou obrnou a jiným nervosvalovým onemocněním. Jedná se zejména o pohybová omezení končetin s větší či menší mírou postižení, včetně vozíčkářů.

Zkoušení virtuální realityJak pomůže virtuální realita takto znevýhodněným osobám?

Rehabilitace ve VR jim ukázala další moderní možnosti, o které se dají doplnit každodenního cvičební metody Dr. Vojty. Jde především o jiné formy rehabilitace využívající „herní potenciál“, který je samozřejmě dětem velice blízký a nejen jim. Přestože Vojtovu metodu nemůže rozhodně nahradit, může ji velice dobře doplňovat.

Jak dětští pacienti a jejich doprovod technologie přijali?

Představil jsem jim moderní technologii, kterou je možné zapojit do každodenních rehabilitačních procesů. Tím pomůžeme nejen samotným dětem, ale také rehabilitačním pracovníkům ve využívání dalších možností k rehabilitaci, a v neposlední řadě i rodičům a asistentům, kteří musejí děti k rehabilitacím motivovat. Právě motivace je u dětí při cvičení jedním z velice důležitých faktorů. Tedy přijetí bylo jak ze strany dětí, tak ze strany rodičů naprosto úžasné, protože si vyzkoušeli možnosti rehabilitací opravdu v jiné „ dimenzi”.

Co tě nejvíc překvapilo?

Jak velice snadno a rychle se děti naučily v rehabilitačním modulu orientovat a provádět požadované cviky. Zkoušeli si především procházku v lese pro vozíčkáře (stimuluje zrcadlové neurony) a rehabilitaci rukou prostřednictvím malování ve 3D prostoru. Současně si ale mohli kromě rehabilitací ve 3D vyzkoušet i let vesmírem, či potápění v korálovém moři.

Co ti Den pro neziskovku dal?

Kromě velice příjemné atmosféry a setkání se zajímavými lidmi a jejich příběhy, se mi v praxi potvrdil i další obrovský potenciál využívání 3D rehabilitací i projekce zajímavých míst pro osoby s pohybovým postižením. Díky těmto virtuálním výletům se dostanou na místa, na která by se jinak kvůli svým omezením nedostali. Současně se mi znovu potvrdilo, že naše nadační úsilí hledat a podporovat vznik či rozvoje takovýchto projektů, má obrovský smysl a dopad, protože dokáží zlepšit a zkvalitnit každodenní život dětem, dospělým a jejich blízkým.

Jan Fencl během Dne pro neziskovku

Proč sis vybral tento spolek pro tvou pomoc?

V rámci programu Den pro neziskovku říkáme takovéto formě dobrovolnictví tzv. expertní dobrovolnictví. Tedy pomáháme tím, co nejlépe umíme z naší profesní praxe. Já mám jako programový manager v Nadaci Vodafone na starosti právě vyhledávání a následnou podporu vývoje a provozu takových inovativních technologií, jako jsou tyto rehabilitace, či třeba aplikace Záchranka, VozejkMap a desítky dalších. Kromě toho, že v našem akceleračním programu Laboratoř Nadace Vodafone podporujeme samotný vývoj takovýchto projektů a aplikací, tak současně proaktivně seznamujeme jejich cílové skupiny s novými technologiemi, které je mohou využívat pro svoji každodenní potřebu. A právě můj Den pro neziskovku toto expertní dobrovolnictví a potřeby neziskovky krásně propojil.

Mobilní aplikace pro lidi s handicapem

Přejete si dostávat pravidelné zprávy o našich aktivitách a programech?

Výše uvedené údaje jsou zpracovávány pouze Nadací Vodafone pro účely zasílání newsletteru a nebudou poskytnuty třetím stranám.