Ondřej Nezbeda, novinář a účastník Roku jinak, vydává knihu Průvodce smrtelníka

21. 11. 2016

Ondřej Nezbeda, novinář a účastník Roku jinak, vydává knihu Průvodce smrtelníka

Ondřej Nezbeda pracoval v letech 2007–2015 jako redaktor časopisu Respekt. Kniha Průvodce smrtelníka, která právě vychází v Nakladatelství Paseka, čerpá z autorových zkušeností v domácím hospici Cesta domů, kde pracuje od roku 2015, původně v rámci projektu Rok jinak, jímž Nadace Vodafone ČR podporuje roční působení odborníků z komerční sféry v neziskových organizacích. V současné době zůstává v Cestě domů jako pečovatel.

Smrt je prý dnes v české společnosti tabu. To je ale přinejmenším nepřesné. Tabu se týká něčeho zakázaného, nepřípustného, my se však ke smrti vztahujeme jinak. Vytěsňujeme ji ze svého vědomí, vyloučili jsme ji z hovorů, vyhostili ze života. Podle Ondřeje Nezbedy náš vztah ke smrti vystihují spíš výrazy jako bezradnost, strach a pasivita.

Možná překvapivě pozitivně laděný Průvodce smrtelníka Ondřeje Nezbedy nemá bořit tabu, nýbrž podat pomocnou ruku. Autor odpovídá na základní otázky spjaté s péčí o umírající a nevyléčitelně nemocné: jak zajistit domácí péči o nemocného, jak funguje domácí hospic, jak lze léčit bolest, co je třeba zajistit během umírání a bezprostředně poté, ale také například jak hovořit s umírajícím o jeho přáních. Věnuje se citlivým tématům, jako jsou umírání dětí nebo eutanazie. Vedle praktických rad kniha přináší řadu osobních příběhů a rozhovorů s odborníky.

Přejete si dostávat pravidelné zprávy o našich aktivitách a programech?

Výše uvedené údaje jsou zpracovávány pouze Nadací Vodafone pro účely zasílání newsletteru a nebudou poskytnuty třetím stranám.