Nedostatek dárců krve pomůže vyřešit nová mobilní aplikace

U příležitosti Světového dne zdraví (7. dubna) startuje v Česku nová mobilní aplikace Daruju Krev. V tuzemských nemocnicích totiž aktuálně chybí více než 100 000 dárců, jejichž krev by mohla zachraňovat lidské životy v kritických situacích. Projekt Daruju Krev, který aktuálně prochází 8. ročníkem Laboratoře Nadace Vodafone, má ambici toto změnit a vytvořit z  Čechů aktivní komunitu dárců. Nemocnicím projekt nabízí efektivnější využívání krevních zásob a systém pro oslovování dárců.

Světový den zdraví se pod záštitou Světové zdravotnické organizace (WHO) slaví od roku 1950. Globální den povědomí o naší kondici využívá Nadace Vodafone ke spuštění další mobilní aplikace – tentokrát pro darování krve. Česko má aktuálně přibližně 232 000 dárců a každý rok jich dalších cca 45 000 přibyde. Podle organice Daruju Krev, která stojí za vznikem mobilní aplikace, je ale ročně potřeba dalších 3 až 6 tisíc dárců, kteří doplní jejich řady Průměrný věk dárců je dnes okolo 35 let a stále stoupá. Z dostupných údajů též vyplývá, že mužů do transfuzních zařízení chodí dvakrát víc než žen. Navíc, jeden odběr může pomoci hned několika lidem, a tím zachránit víc životů.

Mobilní aplikace pro dárce a efektivní pomoc pro nemocnice

Nová mobilní aplikace aktivním dárcům připomíná možnost darování a na transfuzní křesla chce přivést mladší ročníky i více žen. Aktivní dárce projekt vyzývá ke sdílení svých zkušeností, protože motivace od přátel, rodiny, kolegů či zájmové skupiny je často impulsem, proč se lidé rozhodnou krev darovat.
„Víme o skupinách hasičů, policistů či sportovců, kteří chodí krev darovat společně. A stejně tak bychom si přáli, aby se motivovali lidé v rodinách, mezi přáteli či v pracovních kolektivech,“ říká David Stančík, zakladatel projektu Daruju Krev.

Daruju Krev je dostupná zdarma pro telefony se systémem Android i iOS. Jakmile si ji uživatel stáhne, aplikace ho vyzve k registraci a zadání osobních údajů.

Aplikace nabízí seznam míst, kde lze krev darovat, vede uživateli evidenci darování a připomíná možnost znovu transfuzní centrum navštívit (každé tři měsíce pro muže a čtyři měsíce pro ženy).

„Podobně jako aplikace na zaznamenávání sportovních výkonů i naše aplikace zaznamenává tzv. výkon dárce a porovnává ho s jeho přáteli, a tím ho motivuje k dalšímu darování,“ doplňuje Stančík.

Do budoucna bude uživatele též informovat o tom, když bude jeho krev využita.

Nemocnicím aplikace nabídne efektivní nástroj pro oslovování dárců, objednávkový systém a možnost propagace dárcovství. Do budoucna pak autoři chtějí systém propojit se sledováním stavů transfúzních oddělení. Tím dojde k efektivnějšímu využívání krevních zásob a eliminace zbytečných odběrů těch krevních skupin, které aktuálně nejsou třeba.

Technologie se sociálním dopadem

Mobilní aplikace Daruju Krev se probojovala ze 75 přihlášených nápadů do 8. ročníku Laboratoře Nadace Vodafone – akceleračního programu pro technologické startupy se sociálním dopadem. Kromě konzultací s odbornými mentory z řady odvětví získal projekt na rozvoj od Nadace Vodafone také finanční podporu.

„Těší nás, že tým kolem aplikace Daruju Krev udělal během několika málo měsíců tak obrovský krok kupředu a může začít pomáhat. Projekt se tím zařadil k desítkám dalších, které jsme v minulosti podpořili, kde spojení technologií se sociálním dopadem má pozitivní přínos pro celou společnost. Celkem námi podpořené technologie ovlivnily životy již více než 1,5 milionu lidí v Česku,“ říká Jan Fencl, programový manažer Nadace Vodafone.

Kromě projektu Daruju Krev prochází Laboratoří Nadace Vodafone aktuálně ještě 4 projekty. Přehled některých dalších inovací z předchozích ročníků najdete zde.

„Když můžu, pomůžu“

Z průzkumu trhu, který si projekt Daruju Krev dělal mezi svými uživateli, vyplývá, že hlavní motivací pro bezpříspěvkové dárcovství je pomoc jinému a čistě osobní záměr.
Darovat může kdokoliv ve věku 18 až 65 let, kdo je zdráv, netrpí diabetem, nádorovým onemocněním, alergií či epilepsií, není alkoholikem a nemá rizikové sexuální chování.
Kompletní přehled základních podmínek pro prvodárce uvádí infografika, případně je k nahlédnutí zde.

Podmínky pro prvodárce Dárcovství jako běžná součást života

Dlouhodobou vizí projektu Daruju Krev je vytvořit v Česku aktivní komunitu dárců krve, kteří budou inspirovat ostatní a zároveň reagovat na potřeby nemocnic. S tím cílem již projekt spolupracuje s dalšími organizacemi, které dárcovství krve podporují. Daruju Krev se chce stát zastřešující platformou pro všechny.
„Jde nám všem o to samé – motivovat dárce a díky jejich přínosu pomáhat zachraňovat životy,“ uzavírá Stančík.

Přejete si dostávat pravidelné zprávy o našich aktivitách a programech?

Výše uvedené údaje jsou zpracovávány pouze Nadací Vodafone pro účely zasílání newsletteru a nebudou poskytnuty třetím stranám.