Národní cenu prevence kriminality získal projekt pomáhající obětem domácího násilí

Mobilní aplikace a webová stránka Bright Sky od Nadace Vodafone pro řešení domácího násilí zvítězila v národním kole soutěže Evropská cena prevence kriminality (ECPA). Porota ocenila její roli v praktické podpoře zvláště zranitelných obětí i kontinuální evaluaci projektu, který se neustále vyvíjí a zlepšuje tak, aby odpovídal potřebám uživatelů a uživatelek.

„Ocenění je pro nás obrovskou motivací pro další práci v tomto nelehkém tématu tak, jak jsme ji před třemi lety začali, tedy propojovat partnery a snažit se o to, aby domácí násilí nebylo tabu, za které se člověk musí stydět,“ komentuje ocenění Zuzana Holá, ředitelka Nadace Vodafone.

Ocenění pro aplikaci Bright SkyBright Sky – ať už mobilní aplikace či stejnojmenný web – je bezpečný a jednoduchý nástroj, který nabízí praktickou pomoc a informace o tom, jak rozpoznat násilí a jak reagovat. Využívá informace o poloze telefonu a uživateli dokáže nabídnout nejbližší bezplatnou odbornou poradnu či další služby pro oběti násilí. Rady a tipy v ní ale nejdou i ti, kdo chtějí pomoci někomu ze svých blízkých.

Aplikace Bright Sky je ke stažení zdarma v App Store i Google Play a je dostupná pro všechny bez ohledu na operátora. V Česku funguje od února 2020 a za tu dobu ji využilo 80 000 uživatelů a uživatelek. Nejpoužívanějšími nástroji jsou právě dotazník „Jsem v ohrožení?“, který vyhodnotí míru nebezpečí ve vztahu, a funkce Vyhledat pomoc.

Prezentace Bright Sky na konferenci„Neříkáme nikomu, co má nebo musí udělat. Bright Sky dává obětem násilí podporu a informace vzít situaci zpět do vlastních rukou a rozhodnout se, co pro ně bude v tu chvíli nejlepší a jaké jsou možnosti pomoci,“ popisuje účel projektu jeho programová manažerka Veronika Řídelová z Nadace Vodafone.

Národní cenu uděluje Ministerstvo vnitra ČR. Tématem letošního kola byla práce se zvlášť zranitelnou obětí. Porota ocenila projekt za to, že pomocí osvěty o domácím násilí zvyšuje motivaci činy reportovat, a tím snižuje jeho latenci, dále pak slouží jako prevence sekundární viktimizace, jelikož informace pomáhají pochopit, co se ve vztahu odehrává a prostřednictvím Bright Sky se oběť seznámí s možnostmi neziskových organizací či policie a ví, co na daných místech očekávat. V neposlední řadě pak slouží Bright Sky jako prevence reviktimizace, kdy uživatelům poskytne nástroje k tomu, aby se nestávali oběťmi opakovaně.

„Aplikace je praktická, uživatelsky přívětivá a může pomoci v situaci, kdy oběť potřebuje jednat rychle a intuitivně. Projekt je navíc živý a neustále se vylepšuje,“ popisuje Kamila Špejrová, vedoucí metodického oddělení Probační a mediační služby, proč se rozhodli projekt Bright Sky na cenu nominovat.

„Pro některé lidi bohužel není domov oázou klidu a bezpečí, ale naopak vězením, ze kterého není bez pomoci úniku. Za aplikaci Bright Sky, která pomáhá jak obětem domácího násilí, tak i těm, co jim chtějí pomoci, jsme proto opravdu rádi. Nejenže obsahuje komplexní informace o domácím násilí, ale i další užitečné funkce, například pro uchování důkazů, které jsou pro práci policie potřebné,“ popisuje Zuzana Pidrmanová, vedoucí Oddělení prevence na Policejním prezidiu České republiky.

„V praxi vidíme, že aplikace Bright Sky skutečně pomáhá. Díky ní můžete zjistit, zda se vy nebo někdo blízký nachází v násilném vztahu. Poradí taky, jak zvýšit své bezpečí a kde vyhledat specializovanou pomoc. Kontakty na linky pomoci a poradny v aplikaci pravidelně aktualizujeme tak, aby se každý, kdo to potřebuje, dovolal a našel adekvátní pomoc. Aplikace pomáhá i těm, kdo již pomoc vyhledali. Oběti, které jsou často ve velkém stresu, musí najednou zpracovat mnoho informací a postupů, jak svou situaci řešit. Díky aplikaci se mohou k různým doporučením vrátit v čase, který jim vyhovuje a kdy je to pro ně bezpečné,“ upřesňuje Branislava Marvánová Vargová, vedoucí Informačního a poradenského centra organizace ROSA – Centrum pro ženy, které je odborným garantem aplikace Bright Sky.

Pomoc kolegům i osvěta firem

Spolu se startem aplikace Bright Sky zavedl v roce 2019 Vodafone celosvětově také interní program osvěty a podpory pro zaměstnance. Nabízí až 10 dní placeného volna tomu, kdo násilí zažívá, či chce někomu z takového důvodu pomoci.  Dále pak psychologickou pomoc, změnu pracovní doby či výkonu práce, pomoc se změnou telefonního čísla atd.

„Víme, že se lidi za svou situaci stydí, na druhou stranu se v práci často cítí bezpečněji než doma v násilném vztahu. Proto je pro nás důležité vytvářet atmosféru, kde je normální říct si o pomoc, protože vím, že mě nikdo nebude soudit. Přesně o to se snažíme,“ upřesňuje Jana Vychroňová, manažerka pro diverzitu ve Vodafone ČR.

Svým interním programem Vodafone inspiruje i ostatní firmy a organizace a těm, kdo chtějí s osvětou začít, nabízí bezplatné workshopy Akademie proti domácímu násilí.

Od nápadu britského policisty po mezinárodní projekt v 15 zemích

S nápadem na aplikaci Bright Sky přišel před lety vysloužilý britský policista John Liversidge (Rozhovor pro DVTV, Březen 2019), který se ve své policejní praxi věnoval vyšetřování vražd v důsledku domácího násilí. Chtěl vytvořit jednoduchý nástroj, který pomůže odhalit nebezpečí ve vztahu včas.

Dnes aplikaci Bright Sky provozují Nadace Vodafone již v 11 zemích a další 4 adaptace se připravují. Jedná se o mezinárodní projekt, jehož národní verze jsou dostupné kromě Česka taky v Albánii, Maďarsku, Irsku, Itálii, Lucembursku, Novém Zélandě, Portugalsku, Rumunsku, Jihoafrické republice a Velké Británii.

Projekt řídí Phoebe Crowder, která byla nedávno v Praze, kde se účastnila mezinárodních konferencí na téma domácího násilí a vystoupila i na Univerzitě Karlově.

Přejete si dostávat pravidelné zprávy o našich aktivitách a programech?

Výše uvedené údaje jsou zpracovávány pouze Nadací Vodafone pro účely zasílání newsletteru a nebudou poskytnuty třetím stranám.