Nadace Vodafone uspořádala seniorský hackathon. Pomůže vytvořit mobilní blind-friendly hru

Praha 2. března 2023 - Na historicky prvním seniorském hackathonu dali babičky a dědové hlavy dohromady a pomohli vytvořit obsah nové kvízové hry s výstižným názvem The Brave Brain, kterou vyvíjí brněnské studio Kikiriki Games.

The Brave Brain od Kikiriki Games je vědomostní kvízová hra pro vidomé i nevidomé založená na plnění misí neboli výletů v různých zemích světa a odpovídání na tematické otázky. Pod taktovkou Nadace Vodafone se do vymýšlení kvízových otázek zapojili i senioři, kteří jsou aktivní v organizaci Mezi námi, nebo prošli vzdělávacím kurzem digitálních dovedností, které v rámci svého projektu Digitální odysea pořádá Nadace Vodafone ve spolupráci s organizací Moudrá Sovička.

„Nadace Vodafone pomáhá učit starší generace bezpečně využívat chytré technologie. Senioři mají hodně co nabídnout, zejména co se životních zkušeností i historických událostí týče. Hackathon je další skvělá aktivita, která propojuje lidi různých generací a pomáhá bořit mýty o tom, že seniorům technologie nic neříkají,“ vysvětluje Jolana Hájková, manažerka programu Digitální odysea. „Senioři byli ze zapojení do výzvy nadšení a během pár hodin dali dohromady 132 originálních otázek,“ dodává.

Mobilní hry přístupné pro nevidomé

Za nápadem vytvořit mobilní hru, která bude blind-friendly, stojí Jana a Miloš Kuklovi. Poté, co v listopadu 2021 vstoupili do 9. ročníku akceleračního programu Laboratoř Nadace Vodafone, založili bezbariérové herní studio Kikiriki Games. V květnu roku 2022 pak spustili blind-friendly mobilní hru To the Dragon Cave, která se pyšní úspěchem a má už 1 500 stažení.

Záměrem bylo rozšířit nabídku mobilních her přístupných pro nevidomé hráče. Takových titulů je na trhu totiž stále nedostatek. Jejich nápad se ale postupně proměnil v rozhodnutí tvořit audio hry, které si budou moci užít i vidomí hráči. The Brave Brain je jejich druhým počinem a do vývoje této kvízové hry se snaží zapojovat co nejrůznorodější skupiny lidí, a mít tak pestrý a inkluzivní obsah hry.

„Máme velkou radost, že se do naší Výzvy The Brave Brain zapojili také senioři zapojení do projektu Digitální odysea. Senioři mají mnoho životních zkušeností a vědomostí, které prostřednictvím svých kvízových otázek mohou předat mladší generaci. Myslím, že pro hráče bude příjemným překvapením, že autory otázek, které je třeba pěkně potrápily, jsou vrstevníci jejich prarodičů,“ dodává Jana Kuklová.

Do vývoje hry The Brave Brain se ale může zapojit každý nadšenec, který by chtěl využít možnosti stát se autorem kvízových otázek a otisknout tak kousek sebe do nové hry. Návrhy otázek stačí vyplnit do jednoduchého elektronického formuláře do konce března.

Přejete si dostávat pravidelné zprávy o našich aktivitách a programech?

Výše uvedené údaje jsou zpracovávány pouze Nadací Vodafone pro účely zasílání newsletteru a nebudou poskytnuty třetím stranám.