Laboratoř Nadace Vodafone vyhrál projekt VR Vitalis

Osmý ročník akceleračního programu Laboratoř Nadace Vodafone ve spolupráci se soutěží Nápad Roku poznal svého vítěze. Ocenění Sociální startup roku si v pondělí 13. září převzali zakladatelé aplikace VR Vitalis. Ta prostřednictvím virtuální reality pomáhá pacientům po úrazech a operacích s rychlejším přístupem k rehabilitaci. V současné době má k dispozici deset cvičících modulů s různým zaměřením a pilotním testováním prošly stovky pacientů. Tvůrci projektu od Laboratoře obdrželi mimo ocenění také šek na třicet tisíc korun, které jim pomohou v dalším vývoji. Do 17. října jsou také otevřené přihlášky do 9. ročníku Laboratoře, který odstartuje v listopadu 2021.

„Všechny projekty, které prošly Laboratoří, udělaly velký kus práce. V průběhu celého roku stráveného v akcelerátoru jsme viděli, jak se posouvají mílovými kroky vpřed. Věříme, že každý z nich zanechá ve společnosti stopu a bude opravdu prospěšným. Vítězem se však může stát jen jeden, a právě tým VR Vitalis nejvíc naplňuje všechna hodnocená kritéria,“ komentuje projektový manažer Laboratoře Nadace Vodafone Jan Fencl. Předání šeku na 30 000 Kč

„Pro nás je to obrovská motivace a závazek náš produkt dal rozvíjet. Doufám, že toto ocenění nám otevře možnosti do dalších léčebných zařízení, kde bude virtuální realita pomáhat pacientům,“ říká spolumajitelka VR Vitalis Jana Trdá.

Akcelerační program Laboratoř Nadace Vodafone současně úzce spolupracuje se soutěží Nápad roku. Ta pomáhá zejména svou širokou sítí mentorů, investorů a také dlouholetými zkušenostmi. Díky tomu všichni finalisté bojovali nejen o šek, ale i o potenciální přízeň kapitálu, který by jim pomohl s dalším rozvojem. Odborníci a mentoři z Laboratoře vybírali vítěze z pěti finalistů na základě třech kritérií. Těmi byly sociální dopad, tedy komu projekt pomůže přímo i nepřímo, udržitelnost celého projektu - jeho budoucnost, možnosti financování a byznys model a to, do jaké míry přináší inovace v oblasti technologií a komunikace.

Bez čekání a bez nudy

Vítězná aplikace VR Vitalis je již zavedenou formou rehabilitačního cvičení ve virtuální realitě pro pacienty s různými diagnózami. Již dnes ji využívají některé lázeňské areály a její tvůrci jednají i s dalšími možnými klienty z řad fyzioterapeutů, nemocnic, lázní nebo domovů pro seniory, kterým aplikace může pomoci nahradit chybějící fyzioterapeuty. Aktuálně má k dispozici 10 cvičících modulů zaměřených na kognitivní funkce, rehabilitace horních končetin, nácvik chůze, ale i relaxace a další.

Nastavení celé aplikace zabere jen pár minut. Lze v ní vybrat polohu, v jaké bude člověk cvičit, jazyk a následně ještě prostředí. Cvičit tak lze v parku, ve vesmíru nebo nad mořem. Do budoucna tvůrci aplikace připravují také administrační systém pro fyzioterapeuty, kde bude možné pacientům nastavovat a vybírat cvičení a analyzovat jejich  postup. Současně připravují cloudovou verzi s časovým předplatným.

Jan Fencl z Nadace Vodafone a Jana Trdá z VR Vitalis„V Česku potřebují rehabilitaci zhruba 3 miliony lidí ročně. Čekací doby jsou přitom až osm  týdnů. Většina těch, kteří potřebují cvičit, čeká velmi dlouho a navíc je to nebaví. Cvičení ve virtuální realitě je však vtáhne a pohltí, což mimo jiné pomáhá potlačit i bolest. Již dnes nám chodí pozitivní zpětné vazby od pacientů i odborníků a občas navrhují také doporučení pro zlepšení. Do budoucna chceme, aby si mohli vybrat pacienti s širokým spektrem diagnóz a pro aplikaci plánujeme stovky možností cvičení,” doplňuje Trdá.

Další ročník už v listopadu

Laboratoř Nadace Vodafone právě teď přijímá přihlášky do 9. ročníku akceleračního programu. Uzávěrka je 17. října. Z došlých projektů bude vybráno TOP 10, které se zúčastní listopadového bootcampu, na kterém porota vybere nejvýš 5 projektů, které vstoupí do Laboratoře. Tam na ně čekají konzultace s mentory, 100 000 Kč pro každý tým a podpora Nadace Vodafone. Nový ročník tak odstartuje dva týdny po uzavření přihlášek, v listopadu 2021.

Přejete si dostávat pravidelné zprávy o našich aktivitách a programech?

Výše uvedené údaje jsou zpracovávány pouze Nadací Vodafone pro účely zasílání newsletteru a nebudou poskytnuty třetím stranám.