INSPO 2020: Bionická ruka i překlad do znakového jazyka v mobilu

Již dvě desetiletí informuje konference INSPO o nejnovějších pomůckách, aplikacích a službách, které usnadňují život osobám s různým zdravotním postižením. I díky ní tak dnes mnoho lidí využívá technologie, které jsme si na začátku tisíciletí nedovedli ani představit. Tisková konference na Mezinárodní den lidských práv zhodnotila pokrok v tomto odvětví a naznačila, jakým směrem se bude vývoj ubírat v dalších letech. Řada technologických novinek čeká také návštěvníky INSPO 2020. Jubilejní 20. ročník konference o technologiích pro osoby se specifickými potřebami se uskuteční v sobotu 28. března 2020 v Kongresovém centru Praha.

„Konference mapuje současný vývoj a každým rokem představuje na konkrétních příkladech, jak lze nové poznatky vědy a techniky využít při zlepšování života lidí s různým zdravotním postižením. V posledních letech šlo například o využití neurotechnologií, 3D tisku, nanotechnologií, internetu věcí či umělé inteligence. V roce 2020 k nim přibude virtuální realita,“ uvedl Jaroslav Winter z pořádajícího BMI sdružení.

Bionická ruka drží kostičku

Velkému zájmu se bude těšit určitě i bionická ruka, kterou společnost Ottobock také představila na tiskové konferenci. Nedoslýchavé či neslyšící osoby pak jistě velmi potěší aplikace Beey společnosti Newton Technology, která umožní automatické generování titulků a jejich propojení s videem ve webovém prohlížeči.

Oblast mobilních aplikací je obecně jedním z odvětví, jehož vývoj si lidé před dvaceti lety nedovedli jistě ani představit. Zatímco na začátku tisíciletí mohli například neslyšící komunikovat na dálku jedině poštou či faxem, dnes mohou nejen napsat email či SMS přímo z telefonu, ale také jeho prostřednictvím uskutečnit třeba videohovor. Aplikace Signslate navíc nabízí tlumočení z a do znakového jazyka online přímo z mobilu. To neslyšící ocení zvláště při návštěvě úřadů nebo třeba u doktora.

Ukázka fungování aplikace Signslate

Aplikace Signslate vznikala za přispění Nadace Vodafone, která podpořila rovněž projekt AfaSlovník. Ten vytvořil aplikaci, která jako první v Česku učí mluvit pacienty po mrtvici. Aplikace umožňuje samostatné domácí procvičování a jako moderní terapeutická pomůcka slouží i klinickým logopedům. „Mobilní aplikace dnes pomáhají lidem s nejrůznějšími specifickými potřebami a jsou ukázkou toho, jakým tempem se informační a komunikační technologie pro lidi se zdravotním postižením vyvíjejí. Jsme hrdí na to, že se již řadu let účastníme tohoto vývoje a budeme ho podporovat i nadále,“ řekla Adrina Dergam, místopředsedkyně správní rady Nadace Vodafone ČR, která bude již posedmé generálním partnerem konference INSPO.

Přejete si dostávat pravidelné zprávy o našich aktivitách a programech?

Výše uvedené údaje jsou zpracovávány pouze Nadací Vodafone pro účely zasílání newsletteru a nebudou poskytnuty třetím stranám.