Cena Rafael: 200 000 Kč pro inovativní projekt

8. 01. 2019

Cena Rafael: 200 000 Kč pro inovativní projekt

Máte projekt, který pomocí technologií ulehčuje život lidem se speciálními potřebami a chcete ho rozšířit? Přihlaste ho a můžete s cenou Rafael získat i 200 000 korun.

Hlásit se mohou osoby či organizace s projektem, který vznikl v rámci neziskové části jejich činnosti. Oceněny mohou být projekty, které již dnes přinášejí užitek více než 300 uživatelům, a to nejméně po dobu půl roku. Podrobnosti najdete v právních podmínkách zde. Uzávěrka je 24. února.

„Technologie jsou budoucnost. Věříme, že rozšířená realita, umělá inteligence nebo internet věcí mohou  zkvalitnit život lidí se zdravotním postižením. Cenou Rafael každoročně podporujeme další vývoj projektů, které oceníme, a tím posílíme jejich životaschopnost a společenský dopad,“ vysvětluje Richard Stonavský, předseda správní rady Nadace Vodafone, která je už pošesté hlavním partnerem INSPO, největší konference o technologiích pro osoby se speciálními potřebami v Česku.

Loni získala Cenu Rafael společnost Transkript online s.r.o. za profesionální službu online přepisu mluvené řeči do textové podoby pod službou nazvanou eScribe. Jejím hlavním posláním je odbourávat komunikační bariéry osob se sluchovým postižením a usnadnit jejich začlenění do běžného života.

„Prostředky získané v rámci ceny Rafael jsme využili zejména k propagaci aplikace, k jejímu rozšíření o podporu telefonování s přepisem a k přípravě dlouhodobého projektu online tlumočení mezi češtinou a českým znakovým jazykem, kde budou na pozicích online tlumočníků pracovat osoby se sluchovým postižením. Vzhledem k jejich handicapu bude k tlumočení docházet ze simultánního přepisu, který zajistí nevidomí přepisovatelé,“ uvedl Zdeněk Bumbálek, jednatel společnosti Transkript online.

Vítěz pátého ročníku bude vyhlášen na konferenci INSPO dne 30. března v Kongresovém centru Praha.

Přejete si dostávat pravidelné zprávy o našich aktivitách a programech?

Výše uvedené údaje jsou zpracovávány pouze Nadací Vodafone pro účely zasílání newsletteru a nebudou poskytnuty třetím stranám.