Bezplatná linka jako nová služba pro ženy ohrožené domácím násilím

Dostupnost služeb pro ženy zažívající domácí násilí se zvyšuje. ROSA – centrum pro ženy, z.s. za podpory Městské části Praha 2 otevřela nový krizový byt určený pro ženy akutně ohrožené na zdraví a životě násilným partnerem. Zároveň byla spuštěna nová bezplatná linka pro ženy ohrožené domácím násilím 800 60 50 80.

„Cílem je zvýšit dostupnost služeb pro oběti domácího násilí,“ říká Marie Vavroňová, ředitelka ROSA – centrum pro ženy, z.s. „Jsme rádi, že díky vstřícnosti MČ Praha 2 k sociální tematice a prevenci domácího násilí dnes byt otevíráme.  Byt je koncipován jako krizový, tedy bezprostředně dostupný pro ohroženou ženu a její děti, k dispozici jsou 4 lůžka. Pro oběti domácího násilí je zásadní, když se rozhodnou volat a hledat pomoc, aby ji našly ihned. I když nemají kredit v telefonu a peníze.“

Branislava Marvánová Vargová uvádí konferenci„Krizový byt a bezplatná linka jsou jen jednou z částí z připravovaného projektu ROSALIN – centra komplexní krizové pomoci pro oběti domácího násilí“, říká PhDr. Branislava Marvánová Vargová, vedoucí Informačního a poradenského centra ROSA. „Oběti domácího násilí čelí při řešení své situace řadě překážek. Kromě viditelných fyzických stop prožívají strach o sebe či své blízké, úzkost, v důsledku prožitého násilí se ocitají v krizových situacích a musí se vyrovnat s traumatem. Najdou-li odvahu vyhledat pomoc, potřebují, aby byla rychlá, odborná, bezpečná a vycházela z jejich aktuálních potřeb, ať už se jedná o bezplatnou linku, na kterou se mohou obracet i anonymně, krizový pobyt, dlouhodobý pobyt v bezpečném domě s utajenou adresou, odborné poradenství, dlouhodobou podporu, psychologické či právní služby. Naším cílem poskytovat celé toto spektrum služeb tak, abychom ženám a jejich dětem pomohly zvýšit jejich bezpečí a nabídly veškerou potřebnou podporu na jednom místě. Protože každý má právo na život v bezpečí.“

„V České republice zemřelo během uplynulých dvaceti let rukou svého partnera minimálně 195 žen,“ doplňuje socioterapeutka Zdena Prokopová. Za letošní rok, za prvních osm měsíců, bylo zavražděno již 13 žen v důsledku domácího násilí. „Jsme i proto rádi, že dostupnější pro oběti násilí bude i nová telefonní linka 800 60 50 80, a to díky tomu, že je bezplatná. Na dosavadní SOS linku ROSA, která slouží ženám v krizi již 23 let, často přicházejí zprávy: „zavolejte mi prosím zpět, nemám kredit“. Stejně jako dosavadní linky ROSA i novou bezplatnou linku obsluhují pracovnice s výcviky v krizové intervenci a oblasti domácího násilí, zatím jen v provozních hodinách poradenského centra.“

Bezplatná linka byla spuštěna díky podpoře Nadace Vodafone, která ve spolupráci s ROSA – centrum pro ženy jako garantem již před rokem a půl spustila první bezplatnou aplikaci pro oběti domácího násilí v ČR Bright Sky CZ.

Tým ROSA - centrum pro ženy a Nadace Vodafone„Díky spolupráci s ROSA obsahuje aplikace Bright Sky aktuální údaje o všech krizových centrech a organizacích, které se specializují na pomoc obětem domácího násilí, včetně vyhledávání podle místa. Intenzivně také spolupracujeme na osvětě veřejnosti, jak příznaky domácího násilí rozpoznat a jak nejlépe obětem pomoci. Bezplatná linka bude velkou pomocí právě pro ženy v krizových situacích, kdy kvůli vyhrocenému chování partnera např. nemají možnost dobít si kredit nebo zaplatit účet za telefon,“ komentuje zřízení nové linky Zuzana Holá, ředitelka Nadace Vodafone Česká republika.

Krizový byt byl vybaven za podpory společností IKEA a Partners. „V IKEA jsme přesvědčeni, že domov by měl být bezpečným místem pro každého, a proto jsme loni na podzim spustili projekt Za bezpečný domov. Jedním z našich závazků je přímá podpora a jsme moc rádi, že jsme kromě dalších aktivit mohli přispět i na tento krizový byt,“ říká Roman Bojko, manažer pro rovnost, diverzitu a inkluzi z IKEA Česká republika.

Přejete si dostávat pravidelné zprávy o našich aktivitách a programech?

Výše uvedené údaje jsou zpracovávány pouze Nadací Vodafone pro účely zasílání newsletteru a nebudou poskytnuty třetím stranám.