Technologie pro společnost

Bright Sky CZ

Aplikace Bright Sky CZ

Nadace Vodafone se pomoci lidem, kteří zažívají domácí násilí, věnuje soustavně od roku 2019.

Provozujeme mobilní aplikaci i webovou stránku Bright Sky, pořádáme workshopy pro firmy a organizace a školíme odborníky, kteří s oběťmi domácího násilí pracují. To vše za úzké spolupráce s našimi partnery – ROSA – Centrum pro ženy, z.s., Policie České republiky a Ministerstvo vnitra České republiky.

Naší snahou je taky vzdělávat širokou veřejnost, aby každý dokázal rozpoznat signály domácího násilí u blízkých a uměl správně nabídnout pomoc.

Snažíme se bořit mýty o domácím násilí, aby už si nikdo nemyslel, že „si za to může sama“, nebo „kdyby ji opravdu bil, tak od něj přeci odejde“, nebo „to je nějaký citlivka, jak by ho asi ženská mohla týrat?“.

Proč je Bright Sky potřeba?

• Nějakou formu domácího násilí zažila za svůj život každá třetí žena v Česku.
  • Oběti své trápení často úspěšně tají, průměrně 8 – 10 let.
  • V každé školní třídě jsou dvě až tři, které jsou doma svědky násilí mezi rodiči.
  • Desítky žen ročně zemřou rukou (ex)partnera.

Stáhněte si Bright Sky CZ

Stáhnout v App Store Stáhnout v Google Play

Kampaň 1 ze 3

1 ze 3 žen na světě zažije nějakou formu domácího násilí alespoň jednou v životě.*

Na Mezinárodní den žen 2024 zahájil Vodafone celosvětovou kampaň „1 ze 3“, která si klade za cíl zvýšit povědomí o domácím násilí a poskytnout podporu jeho obětem nebo jejich blízkým.

Kampaň navazuje na práci Nadace Vodafone v uplynulém desetiletí, která využívá technologie k propojení milionů lidí zasažených domácím násilím, poskytující jim poradenství, podporu a edukaci. To zahrnuje bezpečnou a snadno použitelnou aplikaci Bright Sky a webové stránky, které nabízejí podporu a informace pro každého, kdo zažívá domácí násilí, nebo pro kohokoli, kdo se obává o někoho ve svém okolí. Společně můžeme pomoci zvýšit povědomí, zbořit tabu a ukončit koloběh násilí.

*Podle průzkumu Světové zdravotnické organizace z roku 2021

Mobilní aplikace Bright Sky CZ

Bright Sky je bezpečná a snadno použitelná mobilní aplikace, která nabízí praktickou podporu a informace, jak reagovat na domácí násilí. Slouží každému, kdo se cítí sám nebo má obavy o někoho, kdo by mohl být touto problematikou ohrožený, aby dokázal situaci správně zhodnotit a našel bezpečnou cestu k pomoci.

Aplikace obsahuje kontakty na helplinky, šest desítek organizací pomáhajících obětem násilí napříč Českem a nově i lokality POL POINT - digitálních služeben policie, kde lze protiprávní jednání nahlásit přes videohovor.

Nejpoužívanějšími funkcemi jsou dotazník Jsem v ohrožení?, Formy násilí a praktické typy, jak bezpečně ze vztahu odejít.

Bright Sky v číslech:

• 10 500 + stažení aplikace
  • 300 nových aktivních uživatelů každý měsíc
  • Každý den průměrně 11 lidí zjišťuje, zdali jsou ve vztahu v bezpečí

Webová stránka

Webová stránka www.bright-sky.org je určena především těm, kdo si nemohou, či nechtějí stáhnout mobilní aplikaci. Poskytuje stejné funkce jako mobilní aplikace, jen z ní nejde rovnou volat třeba do center pomoci obětem násilí.

Akademie proti domácímu násilí

Bezplatné workshopy pro firmy a organizace pořádáme od roku 2021 vždy na jaře a na podzim. Na začátku byla iniciativa Vodafonu a společností IKEA a AVON, které jako první v Česku měly interní směrnice pomoci zaměstnancům, kteří mohou zažívat domácí násilí. Naší snahou je inspirovat další firmy, a to se nám daří. Proškolili jsme již zástupce desítek firem a některé z nich se našimi aktivitami již inspirovaly.

V prosinci 2023 jsme stáli u zrodu Charty proti domácímu násilí, ke které se přidalo 16 dalších signatářů. Ti se zavázali k osvětě a pomoci obětem domácího násilí z řad svých zaměstnanců a zaměstnankyň.

Školení pro policisty a sociální pracovníky

Aplikaci Bright Sky mohou v praxi využívat i policisti a strážníci, kteří jsou přivoláni k případům domácího násilí a mohou obětem doporučit Bright Sky jako zdroj dalších informací. Využívají ji taky sociální pracovníci a terapeuti poraden pro oběti domácího násilí. Ty všechny pravidelně školíme, aby znali všechny funkce Bright Sky a uměli je použít.

Školení policistů o aplikaci Bright Sky

Ocenění

• 2022 - Národní cena prevence kriminality Ministerstva vnitra České republiky
  • 2021 - Zlatý Středník - TOP rated v kategoriích Mobilní aplikace a inovace a Telekomunikace a IT
  • 2020 - TOP Odpovědná firma pomáhající okolí – Anti-COVID počin za spolupráci s Českou poštou a kurýry

Bright Sky a spolupráce s kurýry

Ke stažení

Mobilní aplikace Bright Sky na YouTube.

Rok podpory
Od 2019
Realizace
Implementace aplikace Bright Sky a školení o tématu domácího násilí
Autor/organizace
ROSA - centrum pro ženy, z.s.
Region
Celá ČR