O nás

Obnova spojení v Mozambiku po cyklonu Idai

28. 03. 2019

Nadace Vodafone vyslala do Mozambiku dva týmy dobrovolníků z řad vyškolených zaměstnanců Vodafonu, aby poskytli komunikační podporu programu humanitární pomoci v souvislosti s ničivými následky cyklonu Idai.

První tým dobrovolníků z řad maďarských, portugalských, rumunských a nizozemských zaměstnanců Vodafonu dorazil do Mozambiku v úterý 19. března a přivezl s sebou 300 kg vybavení společnosti Vodafone, včetně zařízení Instant Network, Instant WIFI, Instant Charge a dalších satelitních komunikačních technologií.

Nyní, kdy už je zřejmé, k jak velké devastaci v Mozambiku došlo a jak velká pomoc je třeba, sestavila Nadace ze zaměstnanců Vodafonu druhý tým vyškolených dobrovolníků.

Následky cyklonu Idai

V současné době tento tým zajišťuje konektivitu prostřednictvím technologií Vodafonu:  Instant Network a Instant WIFI na letišti Beira a snaží se tak pomoci mezinárodním agenturám, které v Mozambiku pomáhají likvidovat následky katastrofy, při koordinaci jejich činnosti.

„Od našich kolegů z Vodafonu, kteří nyní působí v Mozambiku, víme, že problémy s komunikačními službami, s nimiž se potýkají záchranné týmy, patří k těm nejzávažnějším, jaké naši zaměstnanci v rámci tohoto programu kdy museli řešit. Náš tým pracuje 24 hodin denně, aby pomohl zajistit hlasové hovory a WIFI operace, které záchranáři potřebují a které umožní spojení mezi členy rodin a přáteli postiženými touto děsivou katastrofou“, říká Andrew Dunnett, ředitel globální Nadace Vodafone.

Obyvatelka Mozambiku využívá obnovené spojení telefonu

Dobrovolníci z Vodafonu ve spolupráci s NGO partnerem Telecoms Sans Frontieres (TSF) nabízejí především telefonní hovory a dobíjení mobilních zařízení zdarma a zajišťují humanitární telefonní provoz ve škole Escola Primaria Completa Agostinho Neto, kde našlo útočiště 600 rodin. Díky satelitním telefonům TSF a dobíjecím zařízením Instant Charge Nadace Vodafone si mohou uprchlíci zdarma zatelefonovat a promluvit s příbuznými v jiných lokalitách.

Larisa Basica, jedna z dobrovolných členů týmu Instant Network z rumunského Vodafonu, popisuje své bezprostřední dojmy:

„Přijeli jsme do základní školy Escola Primaria Completa Agostinho Neto. Uvnitř bylo ubytováno 600 lidí bez elektřiny a bez tekoucí vody. My jsme si zřídili základnu na školním hřišti za školou. I to je zdevastované, na zemi leží železné traverzy, rozbité sklo a kusy zřícených střech. Mezi prvními volajícími byla žena s miminkem, které se podařilo dovolat své matce. V okamžiku, kdy matka vzala telefon, viděli jsme, jak ženě po tvářích stékají slzy. Opakovala stále dokola, „dům je pryč, dům je pryč, dům je pryč“, dokud jí jiná žena neporadila, „řekni jim, že jsi v pořádku, řekni, že jsi v pořádku, vykašli se na dům, ty jsi v pořádku“.

Poničený stožár

Od roku 2011, pomáhala technologie Nadace Vodafone Instant Network zachraňovat životy již ve více než 20 misích po celém světě, propojila desetitisíce lidí a zprostředkovala téměř 3 miliony telefonních hovorů.

Naposledy byla Instant Network Nadace Vodafone použita na Filipínách po super tajfunu Mangkhut v září 2018. Při současném nasazení bude Instant Network v Mozambiku k dispozici nejméně dva týdny a bude úzce spolupracovat se společností Vodacom a s partnerským TSF.

Technologie Instant WIFI, která je nejnovější inovací v rostoucím portfoliu produktů Nadace Vodafone, umožňuje přístup na internet až 500 lidem v okruhu 80 metrů. Je-li třeba kapacitu zvýšit, používají se přídavné přístupové body a zařízení pak dokáže pokrýt až 1500 uživatelů na ploše 10 000m2.

Zařízení Instant Network zahrnuje také přenosnou 3G síť, kterou lze sbalit do tří beden o váze 32kg, a odolnou přenosnou dobíjecí stanici Instant Charge, na kterou lze připojit až 48 zařízení najednou.

INSTANT NETWORK V ČÍSLECH:

Nadace Vodafone vytvořila Instant Network v roce 2011 a od té doby její tým dobrovolníků poskytl možnost nouzové komunikace v oblastech postižených katastrofami po celém světě v následujícím rozsahu:

•   technologie Instant Network byla použita v +- 20 krizových situacích

•   díky Instant Network bylo od roku 2011 uskutečněno 2, 845 milionů hovorů