Vaše organizace jako jedna z mála existovala už 10 let před revolucí. Jaké změny přinesl rok 1989 vám?

Jednoznačně se nám otevřely dveře k novým informacím, výzkumům, technologiím a novým spolupracím se zajímavými lidmi a organizacemi. Naše zakladatelka Jana Ledvinová tehdy vyjela do Washingtonu, zaklepala na dveře Bílého domu a díky tomu se třeba v Česku spustil mezinárodní badatelský program GLOBE, kterým NASA podporuje lásku k vědě u dětí i učitelů. Výzkumy ze zahraničí nám pomohly si leccos, co jsme jen tušili z praxe, ověřit, nebo nám ukázaly, že některé cesty nemají na změnu vzdělávacího systému velký dopad a je potřeba jít jinudy.

Vidíte ve vztahu k přírodě a vzdělávání nějaké trendy, které ukazují, jak se česká společnost změnila?

Tereza letos slaví 40 let své existence, a tak se nabízí ohlédnutí zpět. Zažili jsme vývoj od malých akčních skupinek, přes porevoluční pozvolný zájem až po širokou podporu veřejnosti v posledních letech. To, co bylo dříve okrajové téma ve školách, firmách, rodinách i kroužcích, se stává významným celospolečenským diskurzem. Náš vliv na životní prostředí i zmenšující se čas dětí venku nejednou zajímá víc a víc lidí, organizací i médií. A to je pro nás veliká motivace pokračovat v tom, co děláme.