Technologie pro společnost

Půjčovna inteligentních asistivních technologií České asociace paraplegiků

Při poranění míchy je míra následného postižení závislá na výšce míšní léze (poškození míchy). Důsledkem poškození míchy na úrovni krčního obratle C4 je kompletní ochrnutí všech čtyř končetin, tedy i rukou. V ČR v současnosti žije cca 100 takto ochrnutých vozíčkářů a ročně jich až 20 přibývá.  Jsou zcela závislí na pomoci svých blízkých nebo asistentů, bez možnosti jakéhokoli samostatného úkonu. Nemohou ovládat telefon, počítač, zhasnout světlo, pustit si televizi apod. Nové inteligentní asisitivní technologie, které jim umožňují vykonávat podobné činnosti náhradním způsobem, dávají lidem s nejtěžším hendikepem alespoň základní míru soběstačnosti a svobody.

Cílem projektu je umožnit vozíčkářům se s technologiemi a možnostmi, které přináší, seznámit a detailně si je vyzkoušet ve svém vlastním prostředí.  Z nadačního příspěvku CZEPA zakoupí dvě inteligentní kompenzační pomůcky MouthMouse® Intelligent  (dale MMI) a doplňkové vybavení a zajistí jejich půjčování vozíčkářům. Pomůcky budou k dispozici vozíčkářům s vysokou míšní lézí z celé ČR.

Až půlroční doba zapůjčení umožní klientům, pro které bude MMI vyhovující pomůckou, zajistit si pomůcku vlastní. K dispozici jim bude podpora sociálních pracovnic CZEPA, které jim pomohou zorientovat se v možnostech získat příspěvek na zakoupení vlastní pomůcky a budou připraveny také konzultovat a podpořit konkrétní žádosti o příspěvek.
Klienty, pro které je MMI vhodnou pomůckou, bude CZEPA  aktivně systematicky vyhledávat.

czepa.cz

• Rok podpory 2017 - 2018
  • Realizace 01. 04. 2017 - 15. 12. 2018
  • Autor/organizace Česká asociace paraplegiků - CZEPA, z.s.
  • Region Celá ČR
  • Výše podpory 320 000 Kč