Technologie pro společnost

Aplikace Záchranka - provoz a vývoj

Hlavní předností nové mobilní aplikace “Záchranka“ je využití schopností chytrých mobilních telefonů pro stanovení přesného místa události v rámci volání linky 155. Vytáčení linky 155 a odeslání polohy je provedeno stisknutím jediného tlačítka. Volající je tak přepojen na záchrannou službu příslušného kraje. Je-li v okamžiku volání mobilní telefon schopen zjistit přesnou polohu, odesílá ji formou datového spojení či pomocí SMS přímo do informačního systému krajské záchranné služby.

Systém je napojen na všech 14 krajských zdravotnických operačních středisek (KZOS). Při aktivaci funkce “Alarm“ tak přichází zároveň s tísňovým hovorem informace o přesné GPS lokalizaci pacienta.

Mobilní aplikace byla pro veřejnost spuštěna 8. března 2016. Za půl roku provozu již byla v rámci České republiky instalována na více jak 200 000 zařízeních s operačním systémem iOS či Android. Dnes je k dispozici pro Android, IoS i WP a v lednu 2017 má již více než 280 000 stažení. Záchranné služby prostřednictvím aplikace přijali více jak 5 500 nouzových zpráv (leden 2017). V desítkách případů pak systém výrazně pomohl při záchraně těžce zraněných osob v terénu, ale i u autonehod či v zastavěné oblasti.

Cílem systému mobilní aplikace Záchranka je výrazné zkrácení času příjezdu Zdravotnické záchranné služby na místo události. Toho je dosahováno především díky přesné lokalizaci pacientů. Aplikace Záchranka představuje revoluci v kontaktování záchranných složek. Jedná se o systém tzv. tísňového volání nové generace, kdy je telefonický hovor doplněn datovou komunikací. Dlouhodobým cílem je dosažení alespoň poloviny všech volání na linku 155 prostřednictvím mobilní aplikace Záchranka.

Sledujte příběhy, ve kterých aplikace Záchranka pomáhala na blogu.

V roce 2016 a 2017 dostane aplikace Záchranka řadu vylepšení.

Vývoj rozhraní aplikace pro neslyšící: podzim 2016

Zpřístupnění komunikace neslyšících pacientů prostřednictvím unikátního systému tísňového volání nové generace - Aplikace Záchranka

Vývoj jednotného rozhraní bodů zájmu AED v ČR: podzim + zima 2016/17

Příprava jednotného rozhraní pro vložení a správu veřejně dostupných AED v ČR s napojením na záchranné služby.

Automatická detekce země a volání na příslušnou tísňovou linku: podzim 2016

Zanesení národních tísňových linek záchranných služeb EU do aplikace Záchranka pro případy jejího aktivování v zahraničí

Notifikace uživatelům aplikace: zima 2017

Příprava rozhraní pro možnost zaslání notifikace všem uživatelům aplikace Záchranka s upozorněním na vážné zdravotní riziko či na novou verzi aplikace

Manuální nastavení jazyka: jaro 2017

Úprava aplikace Záchranka pro manuální nastavení jazykové verze. Umožní zpřístupnění postupů první pomoci a bodů zájmu v českém jazyce i uživatelům preferujícím angličtinu jako systémový jazyk telefonu.

Daruj život s aplikací: jaro/léto 2017

Příprava funkcionality pro automatické upozornění na možnost darovat mobilní aplikaci Záchranka – umožní zaslat odkaz na stažení aplikace k svátku či výročí na základě propojení s kontakty v telefonu.

Spojení se systémem Horské služby ČR: zima 2018

Spojení se systémem Vodní záchranné služby ČČK: léto 2018

www.zachrankaapp.cz/

• Rok podpory 2016 - 2018
  • Realizace Nadace Vodafone je generálním partnerem aplikace Záchranka.
  • Autor/organizace Aplikace Záchranka, z.ú.
  • Region Celá ČR
  • Výše podpory 7 008 584 Kč