Michal Klemm

Michal Klemm pracoval jako mediální konzultant. Díky programu Rok jinak spojil na 12 měsíců své síly s Domovem sv. Josefa v Žirči u Dvora Králové nad Labem, který se stará o pacienty s roztroušenou sklerózou a zatím je jediným takovým zařízením u nás.

Od roku 2017 tam funguje tým CITAK, tedy Centrum informačních technologií a alternativní komunikace, které pacienty učí nahradit nefunkční orgány počítačem nebo jinou technologií a tím jim umožnit pracovat a být samostatnější. Pohyby hlavou, očima nebo ústy mohou ovládat třeba telefon, světlo nebo zvonek.

Propojení technologií se světem nemocných roztroušenou sklerózou pomáhal poslední rok zviditelnit právě Michal Klemm.

„Děkuji Nadaci Vodafone za nový životní impuls, protože díky Roku jinak jsem našel nové profesní uplatnění,“ říká Michal Klemm a dodává, že i když grantový program pro něho skončil, s Domovem sv. Josefa chce dál spolupracovat.

Díky projektu Rok jinak se o alternativních možnostech komunikace pacientů s roztroušenou sklerózou dozvědělo víc než pět tisíc nemocných, jejich rodin či partnerských organizací. Devět klientů Domova sv. Josefa je díky tomu soběstačných a jeden získal práci.

„Je to důkaz toho, že projekty Nadace Vodafone nepomáhají jen na papíře, ale pomáhají skutečně tam, kde je to potřeba,“ uzavírá Jan Staněk z Domova sv. Josefa.

domovsvatehojosefa.cz

• Rok podpory 2017 - 2018