Lukáš Landa

Lukáš Landa je zkušený novinář s 11 letou praxí, pracoval jako režisér a reportér pořadů Pološero a Reportéři ČT, dříve působil jako reportér pořadu Na vlastní oči. V roce 2012 získal novinářskou cenu Open Society Fund za nejlepší investigativně-analytický příspěvek. Jako žurnalista na volné noze podnikal novinářské cesty po Iránu a Zambii.

Lukáš Landa v roce 2014 pracoval v občanském sdružení Oživení, které se věnuje prosazování principů odpovědné, transparentní a hospodárné veřejné správy v České republice, odhalování střetu zájmů, klientelismu a korupce v českém veřejném sektoru a tvorbě doporučení pro omezování korupčních příležitostí.

Cílem projektu Lukáše Landy bylo inovovat dosavadní postupy Oživení při monitorování a zpracování korupčních kauz zejména po jejich věcné a mediální stránce. To mělo celkově přispět k zefektivnění watchdogových aktivit, zvýšení úspěšnosti řešených kauz a v neposlední řadě to mělo pozitivní efekt pro hájení veřejného zájmu. Konkrétně se tyto postupy sdružení Oživení učilo na příkladu řešení alespoň 3 stěžejních korupčních kauz ve spolupráci s Lukášem Landou.

Výsledky práce – Lukáš Landa během Roku jinak:

• zveřejněním kauzy Opencard se Lukášovi a týmu Oživení nejspíše podařilo zabránit tomu, aby Praha investovala dalších 500 milionů do karty Opencard.
  • O monitorování manipulace voleb a dalších kauzách se dozvíte na www.bezkorupce.cz.

Blog Lukáše Landy:

Hledá se Tao! Aneb příběh o ztraceném psu

Tajemná jednání o budoucnosti Opencard

Nastal čas volebního kupčení

Dokument ČT – Rok jinak Lukáše Landy zde.

www.oziveni.cz

• Rok podpory 2014