Linda Jablonská

Linda pracovala jako dokumentaristka na volné noze; do občanského sdružení Inventura přišla v roce 2010 s kreativním cílem učit lidi s mentálním handicapem natáčet vlastní filmy.

V rámci tvůrčích dílen se jí podařilo se studenty natočit snímek Pozemšťané, koho budete volit?, s nímž získali cenu diváků na mezinárodním festivalu dokumentárních filmů  v Jihlavě a v konkurenci stovky dokumentů také významnou cenu Pavla Kouteckého. Jako úspěch svého působení ve sdružení vnímá především kladné ohlasy diváků a potvrzení názoru, že lidé s mentálním handicapem jsou tvořiví, vtipní a vnímaví.

Spolupráce Lindy se sdružením Inventura na tvorbě dalších dokumentů a krátkých spotů probíhá i nadále.  Stejně tak Linda i po skončení Roku jinak zůstala stálou spolupracovnicí ve sdružení.

inventura.org

• Rok podpory 2010