Jan Rybář

V rámci Roku jinak v roce 2011 přišel do internetového deníku Ekolist.cz s cílem pomoci jej přebudovat v plně profesionální, neaktivistický zpravodajský zdroj propojující světy neziskových a velkých médií a zvýšit jeho čtenost.

Honza je novinář, v minulosti – mimo jiné – šéfoval zahraniční redakci MF Dnes. V rámci Roku jinak se mu podařilo zvýšit počet čtenářů Ekolistu zhruba o čtvrtinu. Redakční tým tohoto serveru se naučil mnoho profesionálních postupů, které mu i do budoucna budou pomáhat dělat špičkovou žurnalistiku – a to i s přesahem do dalších médií.

„I pro mě to byla fantastická zkušenost, svět „nezisku“ byl ještě mnohem více inspirující, než jsem si myslel,“ říká Honza. „Potkal jsem za ten rok opravdu hodně skvělých lidí – a všichni dělají to, co je baví a co dává smysl nejen pro ně, ale i pro okolí.“

Honza říká, že svět neziskovek je „tak trochu návykový“ – i proto se po konci Roku jinak rozhodl držet se hesla „dělej, co tě opravdu baví“ a založil kreativní institut Amaze, který pořádá nejrůznější kurzy (fotografování, kreativního psaní…). Rok jinak pro něj tedy vlastně úplně neskončil – nadále neziskovkám pomáhá s předáváním novinářských zkušeností a pořádá pro ně mediální tréninky.

Více o něm: www.amaze.cz, www.janrybar.cz

www.ekolist.cz

• Rok podpory 2011