David Kalika

David Kalika, v současnosti nezávislý grafik, animátor a kreativec, realizoval mimo jiné televizní seriál Prsťáci (TV Metropol), nebo kampaň Akce cihla. Občanské sdružení Portus Praha je již od roku 2001 poskytovatelem moderních sociálních služeb v obci Slapy. Cílem organizace je umožnit lidem s mentálním postižením žít samostatný, plnohodnotný a smysluplný život uprostřed běžné společnosti. Mezi současné aktivity Portu Praha patří: provoz dvou objektů chráněného bydlení v obci Slapy pro lidi s mentálním postižením; Akce cihla – 13. ročníků celostátní benefiční sbírky; průběžná kampaň za práva lidí s mentálním postižením a také benefiční divadelní představení, koncerty a happeningy.

Tito dva si řekli, že to dají dohromady a vyšel z toho projekt nového sociálního podniku –Dobroty s příběhem. Cílem projektu je zaměstnávání lidí znevýhodněných na trhu práce – osob se zdravotním postižením (především lidí s mentálním postižením), ale i lidí bez ZTP (vytvoření nových pracovních míst v regionu) tak, aby se integrovali do běžného pracovního procesu. Sociální podnik vyrábí výrobky zvané Dobroty s příběhem, tedy nakládané sýry a utopence (počítáme s rozšířením portfolia výrobků v závislosti na vývoj poptávky), které distribuujeme do řady pražských kaváren a restaurací a sami prodáváme v rámci Farmářských trhů.

V rámci projektu plánujeme vytvoření koncepce mediální prezentace organizace, která za pomoci moderních technologií přispěje k samofinancování sociálního podniku a rozvoje. V budoucnu chceme nastavit systém prezentace sociálního podnikání (služeb i výrobků), který by zvyšoval flexibilitu sociálního podniku a jeho atraktivitu pro cílovou skupinu.

Přečtěte si blog grantisty na iDNES.cz:

Zlý zisk, hodný nezisk (a já – grafik)

Web projektu
www.portus.cz