Grantový program

Paměť národa v mobilu – vývoj mobilní aplikace

Už jste někdy někde na návsi pod lípou potkali staříka, který vám začal vyprávět, co se v jeho obci kdysi odehrálo? Jaké to bylo, když koncem války vesnicí procházela ustupující německá armáda, jak místní kluci zmlátili v padesátých letech estébáka, jak komunisti začali zabavovat statkářům jejich hospodářství a co se stalo, když přijely ruské tanky v roce 1968? Možná jste se začali dívat díky těmto historkám z minulosti na danou vesnici úplně jinýma očima…  Na mnoha místech ve vašem okolí se staly neuvěřitelné příběhy. A takových „dědečků a babiček“, kteří je zažili existují tisíce. Dokumentaristé ze sdružení Post Bellum jejich svědectví zaznamenávají už jedenáct let. A také přemýšlí jak je vyprávět dál. S podporou Nadace Vodafone vymysleli aplikaci „Paměť národa“ pro chytré mobily, která vám tyto události a příběhy z naší nedávné minulosti zpřístupní přímo na místě, kde se odehrály. Díky aplikaci „Pamět národa“ k vám začnou tato místa promlouvat. Začnou vyprávět příběhy… A to doslova. Vyprávějí je totiž lidé, kteří je zažili na vlastní kůži. Navíc si můžete celý příběh přečíst v textové podobě, prohlédnout historické i současné fotografie nebo si třeba naplánovat po „místech paměti“ nedělní výlet.  Klidně se zase zastavte na návsi a nechte si od někoho místního vyprávět. Když ale nikoho nepotkáte, můžete se spolehnout, že s mobilní aplikací Paměť národa, budete mít ve vaší kapse takových příběhů stovky. A ještě se zábavnou formou seznámíte s českými dějinami 20. století!

www.postbellum.cz/

• Rok podpory 2011 - 2012
  • Realizace stále probíhá
  • Autor/organizace Post Bellum, o.p.s.
  • Region Celá ČR
  • Výše podpory 1 013 000 Kč