Grantový program

Grantový program Technologie pro společnost rozvíjí ekosystém sociálních inovací, které řeší naléhavé společenské problémy použitím informačních a komunikačních technologií a novým přístupem k využití dat, sítí, internetu věcí, mobilních a internetových aplikací. Program cílí na neziskové organizace a sociální podniky, které tato nová opakovaně využitelná řešení vytváří nebo přebírají ze zahraničí a adaptují na naše podmínky tak, aby byla udržitelná a měla dopad na tisíce uživatelů. Grantový program Technologie pro společnost od roku 2010 podpořil mimo jiné i 15 technologických řešení, která dodnes zlepšují život lidí s postižením.

Pro koho je program určen

• nestátní neziskové organizace a
  • sociální podniky,

které se svým projektem úspěšně absolvovaly akcelerační program Laboratoř Nadace Vodafone nebo jiný akcelerační program v ČR či zahraničí, případně jsou schopné doložit k projektu dva nezávislé posudky expertů.

Kritéria a podmínky

Kritéria hodnocení žádostí

• Nový a originální přístup k řešení problému
  • Míra využití technologie a její novost
  • Dopad řešení a jeho měřitelnost
  • Zapojení cílové skupiny a stakeholderů
  • Dlouhodobá udržitelnost
  • Kapacity realizačního týmu

Podmínky realizace

Projekt vstupuje do programu poté, co absolvoval akcelerační program Laboratoř Nadace Vodafone případně jiný akcelerační program v ČR či zahraničí, případně projekt, který doloží dva nezávislé odborné posudky na projektový záměr.

Maximální délka realizace projektu je 36 měsíců. Harmonogram musí být efektivní a odpovídat očekávaným výstupům a výsledkům projektu.

Projekt přináší nové řešení konkrétního společenského problému, které je účinnější než stávající alternativy, cílí na dosažení pozitivní společenské změny s využitím moderních informačních a komunikačních technologií a má dopad na více než 1 000 koncových uživatelů. Projekt může využít data, sítě, internet věcí, novou či v novém kontextu použitou aplikaci.

Projekt je po celou dobu realizace evaluován dle předem stanoveného evaluačního plánu.

Projekty jsou realizované na území České republiky případně v zahraničí neziskovými organizacemi se sídlem v České republice.

Projekt nesmí žádným způsobem podporovat politické strany či politická hnutí.

Právní podmínky programu Technologie pro společnost 2017-2018 jsou ke stažení zde.

Průběh a harmonogram

• Program je průběžný, žadatelé mohou projekty hlásit do programu celoročně.
  • Do 2 měsíců od přijetí žádosti rozhodne správní rada o podpoře projektu
  • Do 2 měsíců od přijetí rozhodnutí je zahájena realizace projektu
  • Ukončení projektu dle harmonogramu
  • Do 1 měsíce od ukončení projektu je potřeba předložit závěrečnou zprávu a vyúčtování