Se Včelkou budou děti čtení milovat

Věděli jste, že se čtením má v určité životní etapě výrazné obtíže až čtvrtina populace? Nejčastěji se samozřejmě týkají školáků, ale pomoc se čtením často potřebují také třeba pacienti po mozkové mrtvici. Existuje však řešení, aplikace Včelka, se kterou procvičování čtení může být příjemnou a zábavnou aktivitou. Aplikace Včelka vzešla z Laboratoře Nadace Vodafone, programu pro rozvoj technologických inovací, které pomáhají společnosti. Letošní čtvrtý ročník Laboratoře právě startuje, přihlásit svůj projekt může kdokoliv do 26. září.

"Při jednání se školami a rodiči během práce na projektu Rozečti.se jsme se utvrdili v tom, že příčina problémů se čtením vzniká už na začátku při učení samotného čtení. Podle mezinárodních průzkumů má přes 20 % gramotné populace problémy se čtením. Nejde jen o specifické poruchy učení typu dyslexie, ale dost často také jen o to, že dítěti někde ‚ujel vlak‘. Je třeba hned od začátku čtení pravidelně systematicky procvičovat, ale vždycky s ohledem na konkrétní dítě. Nevhodná cvičení buď dítě nudí a nebo naopak demotivují vysokou obtížností. Rozhodli jsme se proto využít už nabyté zkušenosti a technologie a vytvořit aplikaci Včelka, která umožní dětem procvičovat čtení zábavně na počítači nebo tabletu přesně dle jejich schopností," objasňuje vznik projektu jeho spoluzakladatel, Michal Zwinger.

Včelka je jedinou aplikací na procvičování čtení, která se přímo na míru přizpůsobuje dítěti, ať už je se čtením napřed, nebo naopak pozadu. Program vychází z osvědčených metodických postupů obohacených o moderní přístupy. Cílem je pomoci zejména žákům, studentům i dospělým s dyslexií – specifickou poruchou učení při osvojování čtení. Tato online aplikace počítá se všemi rolemi (žák, pedagog, rodič) v systému a umožňuje vzájemné interakce tak, aby čtení – práce s textem bylo pro žáka zábavnější, efektivnější a ve výsledku i kvalitnější.

Vznik aplikace podpořila Nadace Vodafone ve svém programu Laboratoř. Včelka uspěla hned v prvním ročníku tohoto programu. „Jsem ráda, že jsme mohli podpořit hezký a užitečný projekt pomáhající nejen dětem, který i díky účasti v programu Laboratoř dokázali jeho tvůrci posunout od nápadu až k úspěšné realizaci,“ říká Gabriela Drastichová, manažerka programů Nadace Vodafone.

Aplikace obsahuje přes 80 zábavných interaktivních cvičení, které pokrývají oblast techniky čtení, fonologie, psaní i čtenářské gramotnosti.

Zákazníci Vodafonu si mohou aplikaci Včelka vyzkoušet na měsíc zdarma. Více o nabídce na http://blog.vcelka.cz/vcelka-pro-zakazniky-vodafone/‎.

Více informací o aplikaci Včelka najdete na https://www.vcelka.cz/cs/, o programu Laboratoř pak na http://www.laboratornadacevodafone.cz/.

Přejete si dostávat pravidelné zprávy o našich aktivitách a programech?

Výše uvedené údaje jsou zpracovávány pouze Nadací Vodafone pro účely zasílání newsletteru a nebudou poskytnuty třetím stranám.