Pomáháme odvykat

Zbavit se závislosti na tabáku je osobní rozhodnutí každého. Podle statistik se to většinou podaří až na šestý pokus. Díky programu Laboratoř Nadace Vodafone odborníci na závislosti vyvinuli moderního pomocníka, který telefon promění v osobního terapeuta dostupného 24 hodin. Kolegům z Vodafone jsme proto aplikaci AdiQuit exkluzivně nabídli k otestování.

Ze zkušeností adiktologů vyplývá, že mnoho kuřáků není při odvykání úspěšných proto, že se do toho pouštějí sami a navíc nepřipraveni.

Ve startupovém programu Laboratoř Nadace Vodafone teď ve spolupráci s odborníky na závislosti vznikl moderní nástroj na odvykání kouření.

„Naše aplikace je unikátní v tom, že vychází z klinické praxe a odborných studií. Odvykací program je rozdělený na dvě části. Na část přípravnou a odvykací. Není to tedy tak, že by kuřák musel po stáhnutí aplikace okamžitě cigarety zahodit, ale na tzv. den D se systematicky připravuje,“ říká Adam Kulhánek, adiktolog a autor aplikace AdiQuit.

Aplikace není volně ke stažení. Svým zaměstnancům ji budou nabízet jen zapojené firmy jako benefit a v rámci programů péče o zdraví zaměstnanců.

„Ve Vodafone respektujeme každého takový jaký je, tedy i pokud kouří. Nikoho nenutíme, aby přestal. Nadace Vodafone ale vývoj aplikace podpořila, proto ji nabízíme kolegům a věříme, že jim přispěje k lepšímu zdraví. Všem, kteří se ji rozhodnou zkusit, držíme pěsti,“ vysvětluje Adriana Dergam, místopředsedkyně správní rady Nadace Vodafone.

Možnost si aplikaci vyzkoušet vzbudila v centrále Vodafone nečekaný zájem. Odvykat s ní zkusí třeba Jolana, která se už několikrát závislosti pokusila zbavit.

„Myslím, že přestat kouřit je hlavně o vůli každého kuřáka, ale jestli té vůli může něco třeba jen trochu pomoc, tak proč to nezkusit,“ dodává.

Už brzy s interaktivním workshopem o kouření zamíříme i do Vodafone callcentra v Chrudimi.

AdiQuit ve Vodafone

Přejete si dostávat pravidelné zprávy o našich aktivitách a programech?

Výše uvedené údaje jsou zpracovávány pouze Nadací Vodafone pro účely zasílání newsletteru a nebudou poskytnuty třetím stranám.