Laboratoř Nadace Vodafone rozdělí 10 x 150 000 Kč na sociální projekty napříč Českem

Laboratoř Nadace Vodafone rozdělí 1 500 000 Kč

Startupový program Laboratoř Nadace Vodafone, který pomáhá realizovat nápady spojující technologie a sociální inovace, vyráží hledat nové projekty do 8 měst. Cílem je najít nadějné týmy s originálními nápady, které získají intenzivní kurz podnikatelských dovedností a deset z nich i 150 000 Kč. Uzávěrka přihlášek je 31. 3. 2019.

Laboratoř Nadace Vodafone

Do Laboratoře se mohou se svými projekty hlásit nestátní neziskové organizace, sociální podnikatelé nebo jednotlivci či neformální týmy. Během 9měsíčního programu jim zkušení mentoři pomohou s finančním i projektovým plánem, testováním produktu i jeho uvedením na trh a komunikací. Týmy se taky představí investorům.

„V dubnu startujeme do posledního ročníku, který bude spolufinancovaný z Evropského sociálního fondu. V programu bychom chtěli pokračovat dál, jelikož si v komunitě neziskového sektoru a sociálních startupů vybudoval jméno a má za sebou skvělé výsledky. V této délce a rozsahu ale už po roce 2020 asi pokračovat nebudeme. Pokud tedy někdo o Laboratoři uvažuje, doporučuji to neodkládat,“ říká Adriana Dergam, místopředsedkyně správní rady Nadace Vodafone.

Za posledních 6 let prošlo Laboratoří Nadace Vodafone přes 50 projektů a polovina z nich stále funguje. Jedním ze tří, které expandovaly i do zahraničí, je aplikace Záchranka s 800 000 registrovanými uživateli, která kromě ČR funguje i v Rakousku a na slovenských horách. Na růžových Rekolech se jezdí už v 8 městech, přes portál Darujme.cz prošly v roce 2017 dary v hodnotě 51 milionů korun a třeba individuálního trenéra čtení – aplikaci Včelka – používá desetina českých škol.

Z posledního ukončeného ročníku vzešla například aplikace na odvykání kouření AdiQuit, průvodce pro neslyšící cestovatele Deaf Travel, nebo aplikace Echo, která ve spolupráci s Policií ČR zapojí do pátrání po pohřešovaných dětech širokou veřejnost.

„Laboratoř Nadace Vodafone nás propojila s množstvím velmi schopných mentorů, kteří realizaci projektu značně urychlili,“ vzpomíná Martin Kaiser, autor aplikace ECHO, která se aktuálně testuje.

Cílem Nadace Vodafone je, aby na konci programu každý tým vytvořil produkt pro minimálně 1 000 koncových uživatelů, kterým zjednoduší, vylepší nebo jinak zkvalitní život.

„Víme, že v regionech je spousta nápaditých lidí či aktivních organizací. Ve spolupráci s našimi partnery, kterými jsou inovační centra či univerzity, chceme ty projekty najít a rozvinout je,“ upřesňuje Jan Bízik, koordinátor Laboratoře Nadace Vodafone.

Své záměry mohou organizace a jednotlivci v následujících termínech a městech konzultovat přímo s manažery programu Laboratoř: Ústí nad Labem (ICUK, 30. 1.), Liberec (Lipo.ink, 4. 2.), Karlovy Vary (14. 2.; Windson Spa Hotel), Plzeň (BIC, 20. 2.), Hradec Králové (27. 2.), Ostrava (6. 3.), Zlín (14. 3.) a Brno (21. 3.). Aktuální místa konání zveřejníme na sociálních sítích (Facebook, Twitter, Linkedin).

Přejete si dostávat pravidelné zprávy o našich aktivitách a programech?

Výše uvedené údaje jsou zpracovávány pouze Nadací Vodafone pro účely zasílání newsletteru a nebudou poskytnuty třetím stranám.